Ortheses

Een afwijkende teenstand kan leiden tot klachten. De gewrichten van uw teen kunnen overbelast raken en pijnlijk zijn. Meestal zorgt een afwijkende teenstand voor drukpunten waarop eelt of likdoorns kunnen ontstaan. Eelt kan verwijderd worden, maar omdat de oorzaak (het drukpunt) niet verdwijnt komt het telkens weer terug. Het doel van een orthese is om de oorzaak weg te nemen zodat de eeltvorming vermindert, of gestopt wordt.

Corrigerende ortheses
Corrigerende ortheses worden gebruikt om uw teen recht te zetten. Dit kan alleen als de gewrichten nog beweeglijk genoeg zijn. De orthese moet gedragen worden totdat uw teen de juiste stand heeft aangenomen. Normaal duurt dit ongeveer drie maanden.

Drukverdelende ortheses
Als de gewrichten niet beweeglijk genoeg meer zijn voor een corrigerende orthese, dan kan een drukverdelende orthese de druk en wrijving verminderen. Een drukverdelende orthese zal blijvend gedragen moeten worden.

Vervaardiging
Ortheses worden van siliconen(rubber) gemaakt. Een orthese wordt direct op de teen gevormd, hierdoor is een perfecte pasvorm gewaarborgd. Ortheses nemen niet veel extra ruimte in, maar uw schoen moet wel ruim genoeg zijn om uw tenen met orthese erin te laten passen.

Voorbeelden waarbij een ortheses wordt gemaakt ter ontlasting van pijn zijn:

  • Een weke likdoorn tussen de tenen
  • Een hamerteen
  • Één of meerdere klauwtenen
  • Likdoornvorming op de tenen
  • Likdoornvorming onder de teenkopjes
  • Bescherming van de grote teen knok (hallux valgus)
  • Een zenuwbeknelling tussen twee middenvoetsbeentjes (een mortonse neuralgie)


Gebruik van een orthese

In het begin zal de orthese niet altijd erg comfortabel zitten, geef uw voeten de tijd om even te wennen. Bouw het gebruik van de orthese geleidelijk op, begin bijvoorbeeld met een half uur per dag.

Normaal gesproken moet u na 1 á 2 weken gewend zijn. De orthese mag geen pijn doen of blaartjes veroorzaken. U kunt dit binnen 1 week constateren. Probeer de orthese eventueel eens in andere schoenen. Blijven er problemen, neem dan contact op.

’s Nachts dient de orthese niet te worden gedragen.

De orthese blijft het beste zitten met sokken en dichte schoenen, mits daar voldoende ruimte voor is. Houd bij het kopen van nieuwe schoenen dus ook rekening met uw orthese. Probeer, indien mogelijk, de orthese altijd met twee handen aan te brengen en te verwijderen (nooit trekken).


PEDICURE BEHANDELING

Medisch pedicure salon De Praktijk is er voor iedereen, maar voetverzorging is vooral belangrijk voor mensen die beroepshalve veel staan of lopen, ouderen, patiënten met diabetes, reuma of dementie en sporters.
Lees meer…


PACT SCHIMMEL THERAPIE

Schimmelnagels zijn een veel voorkomend probleem en zeer lastig te behandelen. PACT Schimmelnagel Therapie is nu een nieuwe methode die schimmels op en in uw nagels wel doodt.
Lees meer…


WRATTEN BEHANDELING

De nieuwste technologie om wratten effectief en snel te behandelen is door middel van direct inzetbare vrieskracht (Penetrating Jet Freezing) met de CryoPen. Supersnel, vrijwel pijnloos en definitief weg met wratten!
Lees meer…


MEDICAL TAPING

Medical tape is elastische tape die speciaal ontwikkeld is om de functie van uw spieren te ondersteunen zonder de beweging te beperken, waardoor het lichaamseigen herstelproces wordt geactiveerd.
Lees meer…